NL  

Wijzigingen in vastgoedland 2022

Aandacht (ver)kopers! Nieuw jaar… Nieuwe wijzigingen in vastgoedland! Benieuwd naar wat 2022 met zich meebrengt op vlak van vastgoed? Wij zetten alle veranderingen graag voor jou hieronder op een rijtje. De wijzigingen gelden vanaf 1 januari 2022.

1. Registratierechten 

Gezien de stijgende woningprijzen wil de Vlaamse Regering een verschil maken voor jonge gezinnen en investeerders op vlak van verkooprecht, ook wel beter bekend als de registratiebelasting. Vanaf 1 januari 2022 wijzigt de registratiebelasting in het voordeel van de kopers van een enige eigen woning. Concreet dalen de registratierechten voor je eerste en enigste woning van 6% naar 3%. Bij een ingrijpende energetische renovatie of sloop en heropbouw betaal je 1% i.p.v. 5% aan registratierechten. Voor een tweede woning of investering stijgen de registratierechten van 10% naar 12%.

2. Hypothecaire lening

Wie een nieuwe woning wil kopen met een hypothecaire lening wordt verplicht de woning eerst te laten schatten. 
Tot 31 december 2021 wordt het kredietbedrag bij een hypothecaire lening berekend op basis van de aankoopprijs van de woning.
Vanaf 1 januari 2022 heb je een schattingsverslag nodig bij het aanvragen van een hypothecaire lening. Het maximale bedrag van die lening is gebaseerd op 90% van de waarde uit het schattingsverslag.

Wens je graag een gratis schatting op te maken? Klik hier!

3. Afschaffing meeneembaarheid

Als je verhuist naar een nieuwe woning kan je momenteel nog de registratiekosten van je vorige woning (voor het maximumbedrag van €13.000) aftrekken van het verkooprecht dat je op je nieuwe woning moet betalen.  Deze meeneembaarheid dooft geleidelijk aan uit om uiteindelijk volledig afgeschaft te worden met ingang van 1 januari 2024.

4. Asbestattest 

Wens je graag je woning te verkopen die gebouwd is vóór 2001? Dan moet je vanaf 2022 verplicht een asbestattest voorleggen aan de potentiële kopers. Een asbestdeskundige zal langskomen om een inventaris op te stellen en deze in de databank van de OVAM te registreren; Op basis hiervan ontvang je een geldig attest waarin staat welke materialen of onderdelen van je woning asbest bevatten.
Bij de verhuur van een pand moet je als eigenaar een kopie van dat attest voorleggen aan de huurder. 

Wens je hierover graag meer info? Contacteer ons vrijblijvend via 0800 252 37 of familie@albert-vastgoed.be.

© 2022 Albert Vastgoed, Ontwikkeld door WEB Vlaanderen. Privacybeleid | Disclaimer | Cookiepolicy